Ľudské črevo obsahuje viac ako 100 biliónov baktérii, ktoré súhrne nazývame mikroflóra. V našej sérii blogov sme sa už zaoberali tým, čo mikroflóra je, a akú kľúčovú úlohu zohrávajú jej baktérie v imunitnom systéme ľudského tela.

Čo však možno ešte neviete, je, ako veľmi je dôležitá úloha čriev pri zásobovaní tela energiou, či už fyzickou alebo psychickou. Baktérie v črevách sú zodpovedné za rozklad rastlinnej vlákniny fermentáciou z prijatej potravy. Tento proces nezabezpečuje energiu len pre naše baktérie, ale zabezpečuje aj inak nedostupnú energiu, a umožňuje nám tiež vstrebať z potravy dôležité živiny akými sú vitamín K a B.

Vitamín K je extrémne dôležitý pre správne zrážanie krvi. Na druhej strane, vitamín B, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý zohráva dôležitú funkciu pri metabolizme, pomáha odbúravať a uvoľňovať energiu z prijatej potravy a udržiavať pokožku a nervový systém v zdravej kondícii.

Črevné baktérie sú dôležitým prvkom pri udržiavaní mozgu v kondícii a regulujú naše nálady. Serotonín je neurotransmiter, čo znamená, že pomáha mozgu prenášať signály z jednej časti mozgu pozdĺž nervov do ďalších častí mozgu. Je všeobecne známe, že serotonín zohráva rozhodujúcu úlohu vo fungovaní mozgu. Niekedy sa mu hovorí “šťastná látka”, pretože prispieva k pocitom šťastia a pozitívnej nálady. Odhaduje sa však, že drvivá väčšina serotonínu sa v skutočnosti nachádza v gastrointestinálnom trakte. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo mať zdravé črevo môže pozitívne ovplyvňovať Vašu náladu. Vedci dokonca nedávno zistili, že mozog a črevá sú prepojené takzvanou “mozgovo črevnou osou”. V súčasnosti pokračujú vedci v zisťovaní akú úlohu zohráva táto os pri riadení nálady, a tiež pri udržiavaní mozgu v zdraví a v kondícii.

Čo je mozgovo črevná os?

Ako už samotný názov naznačuje, mozgovo črevná os je obojsmerné spojenie medzi črevami a mozgom. Zatiaľ čo mozog môže vysielať signály vnútornostiam, aby tak reguloval pohyblivosť, trávenie a vstrebávanie, črevá a súvisiace mikroorganizmy ovplyvňujú neurotransmitery v mozgu, čo má vplyv na pocity stresu, úzkosti, zmenu nálad a na správanie ako také.

Táto štúdia je veľmi čerstvá, takže ešte celkom nevieme, ktoré baktérie v čreve majú najväčší vplyv na zmenu nálady. Čo však vieme, je, že existujú veci, ktorými dokážeme udržať črevá zdravé, napríklad pestrou a zdravou stravou. Zlatým pravidlom je, že pestrá mikroflóra je zdravá mikroflóra. Vieme však aj to, čo mikroflóre škodí, a tým je napríklad časté a nadmerné užívanie antibiotík.

Ako môžete zvýšiť rozmanitosť Vašej črevnej mikroflóry?

V prvom rade, konzumujte veľa pestrej rastlinnej stravy. V zdravom čreve sa nachádza množstvo mikrobiálnych organizmov, pre ktoré sú zdrojom energie práve živiny z rastlinnej stravy.  Čím rozmanitejšia je Vaša strava, tým lepšie. Jedným z dôvodov, prečo sú rastlinné potraviny ako ovocie, zelenina, strukoviny a orechy prospešné pre naše črevá, je ten, že obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržiavať Váš tráviaci systém v zdraví a bezchybnom fungovaní. Aj preto by ste sa mali napríklad vyhýbať polotovarom a vysoko spracovaným potravinám. Tie často obsahujú zložky, ktoré ničia dobré baktérie, a podporujú rozširovanie tých škodlivých. Pri varení napríklad siahnite radšej po extra panenskom olivovom oleji, pretože obsahuje veľa polyfenolov, ktoré sú pre črevá prospešné. No a potom sú to probiotické potraviny, ako kefír, jogurt, fermentované potraviny (kimchi a kombucha), ktorými rozhodne podporíte tvorbu zdraviu prospešných baktérii. Za skúšku tiež stoja aj vysoko kvalitné probiotické doplnky výživy.

Referencie LeBlanc, J.G., Milani, C., de Giori, G.S., Sesma, F., van Sinderen, D. and Ventura, M., 2013. Bacteria as vitamin suppliers to their host: a gut microbiota perspective. Current opinion in biotechnology, 24(2), pp.160-168. Huskisson, E., Maggini, S. and Ruf, M., 2007. The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being. Journal of international medical research35(3), pp.277-289. Kim, D.Y. and Camilleri, M., 2000. Serotonin: a mediator of the brain–gut connection. The American journal of gastroenterology, 95(10), p.2698. Foster, J.A. and Neufeld, K.A.M., 2013. Gut–brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression. Trends in neurosciences36(5), pp.305-312. Cicerale, S., Lucas, L.J. and Keast, R.S.J., 2012. Antimicrobial, antioxidant and anti-inflammatory phenolic activities in extra virgin olive oil. Current opinion in biotechnology23(2), pp.129-135.