Čo je kolagénový proteín?
Kolagén je základným proteínom, ktorý sa nachádza v celom ľudskom tele. Primárne sa nachádza v spojivovom tkanive, takže je súčasťou našich kostí a kĺbov. No rovnako je dôležitou zložkou našej kože a vlasov.
Slovo kolagén pochádza z gréckeho slova κόλλα (kolla), ktoré môžeme voľne preložiť ako “lepidlo”. Toto slovo dokonale vystihuje funkciu kolagénu v tele, ktorou je v podstate udržanie tela pohromade, tým že mu zabezpečuje pevnosť, pružnosť a silu. Kolagén je tak silný, že jeho fibrily typu 1, sú pri prepočítaní gramu na gram, silnejšie ako oceľ (1). To je rozhodne veľmi pôsobivé zistenie, však?!
Fibrily sú dlhé trubice vláknitého tkaniva usporiadané do pravidelného vzoru, ktoré sú vytvárané v tele už spomínaným kolagénom. Sú to práve fibrily, ktoré prispievajú a prospievajú zdraviu našich kostí, kĺbov, vlasov a nechtov. Žiaľ, s pribúdajúcim vekom klesá produkcia kolagénu v tele, čo má za následok slabšie spojenie fibríl, ako aj ich menej silné usporiadanie. A to je dôvod, prečo sú kĺby v ľudskom tele časom menej stabilné a ohybné, a tiež prečo sú šľachy náchylnejšie na zranenia.
Puori CP1
CP1 od spoločnosti Puori, je čistý, vysoko hydrolyzovaný kolagénový prášok, ktorý obsahuje iba čisté kolagénové peptidy charakteristické rýchlym vstrebávaním a vysokou funkcionalitou v ľudskom tele. Je vyrobený z hydrolyzovaného kolagénu z hovädzieho dobytka, a obsahuje predovšetkým kolagén typu 1 a 3.
Má komplexný aminokyselinový profil vrátane zmesí základných, ale aj neesenciálnych typov. Má obzvlášť vysoký obsah aminokyselín ako napr. arginín, glycín, prolín a hydroxyprolín, ktoré majú vynikajúce účinky na podporu štruktúry našej pokožky, nechtov, vlasov, a tiež na zdravie čriev a šliach.
Veľkou výhodou CP1 je aj to, že je v neochutenej práškovej forme, ktorá sa ľahko rozpúšťa a teda aj vmieša do akéhokoľvek studeného, alebo teplého nápoja, bez nutnosti pridania ďalšej príchute. Každá odmerka CP1 obsahuje 90% čistého proteínu, ktorý obohatí výživový profil každého nápoja, alebo smoothie, a 10% hydrolyzovaných kolagénových peptidov.
Prečo je kolagén taký dôležitý?
Rast svalov a starostlivosť o ne
Po intenzívnom tréningu sa vo Vašom svalovom tkanive vytvoria mikroskopické trhliny, ktoré sa však rýchlo zacelia a sval je tým silnejší. Tento proces napomáha rastu svalov, známemu ako hypertrofia. Hoci rast svalov reaguje na cvičenie pomerne rýchlo, budovanie spojivového tkaniva a najmä kolagénu je pomalší proces, čo znamená, že svaly síce môžu byť stále silnejšie, no spojivové tkanivo okolo kĺbov môže v raste zaostávať.
Zdravie kostí
Ľudská populácia z roka na rok starne, a spolu s týmto trendom rastie ročne aj výskyt osteoporózy, pre ktorú je typické krehnutie kostí. Najčastejšie sa vyskytuje u žien po menopauze.
Nedávno publikovaná štúdia v renomovanom časopise “Nutrients”, dokázala, že vďaka suplementácii kolagénovými peptidmi sa zlepšila hustota kostí u postmenopauzálnych žien, čo sa prejavilo aj v zlepšení kostných markerov, a vo finále to prospelo k zníženiu degradácie kostí (2).
Vlasy a pokožka
Určite ste si všimli, že čím sme starší, tým sa naše vlasy menej lesknú, majú menší objem a na našej pokožke sa tvoria vrásky. To je samozrejme súčasť procesu prirodzeného starnutia, ktoré nedokážeme zastaviť. No starnutie pokožky, prejavujúce sa vo forme spomínaných vrások, zapríčiňuje najmä rozpad kolagénu. K nemu dochádza buď prirodzene s vekom, alebo zapríčiniť ho môže aj nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom (3), alebo ako následok rôznych chorôb (4). A Vy sa teraz určite pýtate: “ako si môžeme vytvoriť dostatočné množstvo kolagénu a udržať naše kĺby silné, a vlasy a pokožku zdravé?!
Proteín
Kolagén, rovnako ako všetky bielkovinové štruktúry v ľudskom tele, sa skladá zo stavebných prvkov známych ako aminokyseliny. K tvorbe aminokyselín potrebných na tvorbu bielkovín, musíme bielkoviny prijať prostredníctvom stravy. Po požití sa bielkoviny štiepia na aminokyseliny, ktoré ich tvoria, predtým ako sa prestavia na iné bielkoviny, potrebné napríklad na opravu svalového tkaniva, alebo na tvorbu kolagénu. Potrebujeme teda zdravý prísun bielkovín z potravy, či už zo živočíšnych zdrojov, akými sú hovädzie mäso alebo ryby, alebo z vysoko kvalitného doplnku výživy, akým CP1 rozhodne je. Jeho výhodou je to, že poskytuje dokonalú rovnováhu aminokyselín pre syntézu kolagénu vo Vašom tele, a tiež že ho môžete pridať do akéhokoľvek jedla, alebo nápoja, keďže je bez príchute.
Vitamín C
Skorbut, najznámejšia choroba postihujúca podvyživených námorníkov v 18.storočí, bola zapríčinená nedostatkom vitamínu C. Na rozdiel od väčšiny zvierat, nie je ľudské telo schopné syntetizovať vitamín C, a preto ho musíme prijať z potravy. Vitamín C sa nachádza v mnohých druhoch ovocia, vrátane citrusových plodov, jahôd a kiwi, ale rovnako aj v zelenine, ako napr. v brokolici, zelenej a červenej paprike, alebo v špenáte. Ďalším skvelým zdrojom vitamínu C je Puori C3, ktoré obsahuje prírodný vitamín C spolu s botanickými výťažkami, ktoré Vám dodajú potrebnú energiu.
Obzvlášť dôležitou funkciou vitamínu C je tvorba kolagénových proteínov (5). Bez neho by sa tkanivá rozpadli, čo by viedlo ku krvácaniu ďasien, bolesti svalov a kĺbov, a tiež prejavom únavy typickej pre skorbut. Pri najhoršom možnom scenári, môže byť hladina vitamínu C tak nízka, že nebude dochádzať k syntéze kolagénu, a Vaše kĺby, vlasy a nechty budú doslova trpieť. A preto by mal byť príjem vitamínu C prostredníctvom stravy pre Vás prioritou, kolagén jednoducho pre zdravie Vašich kĺbov, pokožky a kĺbov potrebujete.
Zabudnutá bielkovina
Spôsob akým sa stravujeme, sa za posledných pár stoviek rokov výrazne zmenil. Zvyčajne siahame po dokonalo upravených kúskoch mäsa, alebo rýb, bez kože a šliach, ktoré by sa na nich inak bežne vyskytovali. Vyhýbaním sa konzumácii častí a surovin bohatých na želatínu a kolagén, znižujeme prirodzený príjem aminokyselín. Vieme, že naši predkovia spotrebovali zviera od hlavy po päty, čo im poskytlo dostatok chupaviek, tkaniva a iných častí bohatých na kolagén a želatínu.
Z toho dôvodu je konzumácia týchto surovín prospešná pre tvorbu kolagénu, tým, že poskytujú telu potrebné aminokyseliny. Uvedomujeme si však, že nie každému sú po chuti. A presne z toho dôvodu sme vytvorili Puori CP1, produkt ktorým môžete nahradiť spomínané potravinové zdroje kolagénu, v prípade, že ich nemáte v obľube. Je vo forme neochuteného prášku, ktorý tak môžete zamiešať do akéhokoľvek nápoja, alebo jedla.
Referencie
-
- Molecular Cell Biology, Lodish, U H et al. Section 22.3
- Specific collagen peptides improve bone mineral density and bone markers in postmenopausal women—a randomized controlled study. König, D., Oesser, S., Scharla, S., Zdzieblik, D. and Gollhofer, A., (2018)
“UV damage of collagen: insights from model collagen peptides.” Jariashvili, Ketevan, et al. (2012)- “Biochemical changes in the collagen of the palmar fascia in patients with Dupuytren’s disease.” Brickley-Parsons, D, et al. (1981)
- “Vitamin C, collagen biosynthesis, and aging.” Phillips, C. L., et al. (1997)