Sprievodca Puori O3
Puori O3 je unikátna forma rybieho oleja vytvorená výhradne spoločnosťou Puori. Produkt pochádza z malých ančovičiek ulovených vo voľnej prírode. Puori dodáva jeden z najkoncentrovanejších prírodných triglyceridových (nTG) rybích olejov na svete, a poskytuje garantované minimum 74% prírodných triglyceridových omega-3 (2000 mg) obsahujúcich 1250 mg EPA, 500 mg DHA a 250 g ďalších omega-3 mastných kyselín, len v 3 kapsulách. Všetky šarže Puori O3 prechádzajú prísnymi skúškami a testovaním pred a po kapsulácií/balení. Tieto pravidlá zabezpečujú dodržiavanie farmaceutickej kvality. Puori O3 je ocenený 5 hviezdičkami od IFOS za splnenie najprísnejších priemyselných noriem na čistotu, čerstvosť a kvalitu.
Zdravotné výhody
Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení:
Omega-3 má priaznivo pôsobí pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení u pacientov s už existujúcim ochorením, ako aj u zdravých jedincov vo forme prevencie. (4) Okrem toho suplementácia EPA a DHA formami omega-3 znižuje celkovú mortalitu, kardiovaskulárnu mortalitu a kardiovaskulárnu morbiditu. (5)
Udržuje funkciu mozgu:
DHA je hlavnou štrukturálnou zložkou ľudského mozgu. Pokles kognitívnych funkcií u starších ľudí môže byť znížený suplementáciou omega-3 inhibíciou zníženia príjmu glukózy v mozgu, ku ktorému dochádza s narastajúcim vekom. (6)
Udržuje zdravú funkciu očí:
Nízke hladiny DHA a EPA sú spojené s očnými chorobami, ako sú retinopatie a vekom podmienená makulárna degenerácia. (7)
Zlepšuje regeneráciu:
Je vedecky dokázané, že omega-3 mastné kyseliny zvyšujú prietok krvi do svalov počas cvičenia, čím znižujú bolestivosť svalov až o 35 %, a znižujú opuchy. (1)
Zápal:
Omega-3 mastné kyseliny znižujú bunkovú zápalovú odpoveď znížením zápalových mediátorov, akými sú napríklad cytokíny. (2)
Zlepšuje rozsah pohybu kĺbov:
Je vedecky dokázané, že omega-3 tuky zvyšujú rozsah pohybu kĺbov. (3)
Odporúčané dávkovanie
Všeobecne je odporúčané zamerať sa na približne 2-4 gramy (2000-4000 mg) EPA v kombinácii s DHA denne. Ideálne pochádzajúcich z prírodných zdrojov, akými sú voľne žijúce ryby, ako napr. losos, pstruh alebo sardinky. Ak k nim máte obmedzený prístup, môžete siahnuť po doplnkoch výživy, aby ste dosiahli ideálnu dávku.
Ak ste vrcholový športovec, odporúča sa vyššia denná dávka a to 5-7 gramov, aby ste predišli zápalu, zlepšili regeneráciu a zlepšili svoj výkon.
Každá kapsula Puori O3 obsahuje minimálne 74% prírodných triglyceridov a celková dávka 3 kapsúl poskytne 2000 mg omega-3, zložených z 1250 mg EPA, 500 mg DHA a 250 mg iných foriem omega-3.
Odporúčame užívať minimálne 3 kapsuly Puori O3 denne, v závislosti od úrovne fyzickej aktivity a spotreby čerstvých rýb.
Príjem omega-6 mastných kyselín z vašej stravy (nachádzajú sa v orechoch, rastlinných olejoch a semenách) môže mať vplyv na príjem omega-3. Suplementácia omega-3 mastnými kyselinami má za následok priaznivejší pomer omega-6:omega-3 mastných kyselín. (9)
Puori O3 by ste mali užívať minimálne tri mesiace, aby sa dosiahol maximálny zdravotný prínos, vrátane zníženia plazmatických triglyceridov. (10)
Suplementácia omega-3 môže mať antikoagulačný účinok (riedenie krvi). Pozor si treba dávať, ak už užívate aspirín, warfarín alebo iné lieky na riedenie krvi.
Ako užívať Puori O3
– Výživové doplnky z rybieho oleja by sa mali vždy užívať s jedlom, aby sa zlepšil profil mastných kyselín v jedle. Jedlo obsahujúce zdravé tuky tiež urýchli vstrebávanie. (11)
– Konzumácia Puori O3 po cvičení, môže byť prospešná vďaka protizápalovým účinkom rybieho oleja.
– Užívajte spolu s Puori D3 pre maximálny úžitok.
Ako uchovávať Puori O3
Puori O3 uchovávajte na chladnom a tmavom mieste (najlepšie v chladničke). Rybí olej reaguje na teplo a svetlo, čo môže spôsobiť oxidáciu a žltnutie. Zabezpečte stabilné prostredie pre Puori O3 a vyhnite sa jeho vystaveniu kolísavým teplotám.
Alternatívne zdroje Omega-3
– Losos: Divoký losos obsahuje približne 1,3 g Omega-3 na 100 g a losos z farmárského chovu obsahuje 0,6 g Omega-3 na 100 g.
– Vajcia: Vajcia obsahujú okolo 0,8 g omega-3 na 100 g, avšak prevažne vo forme kyseliny α-linolénovej (ALA), ktorá má extrémne zlú biologickú dostupnosť v porovnaní s EPA a DHA. Výskum ukazuje, že približne 5 % ALA sa premieňa na EPA a len 1 % na DHA.
– Vlašské orechy: Vlašské orechy obsahujú 10,4 g omega-3 na 100 g, sú však vo forme kyseliny α-linolénovej (ALA), ktorá má extrémne zlú biologickú dostupnosť v porovnaní s EPA a DHA.
Referencie:
1. Jeff S. Volek, Ph.D. (2012). Why athletes need omega-3s. Available: http://www.nutritionexpress.com/showarticle.aspx?articleid=1633. Last accessed 25th June 2014.
2. Kang, Jing X., and Karsten H. Weylandt. “Modulation of inflammatory cytokines by omega-3 fatty acids.” Lipids in Health and Disease. Springer Netherlands, 2008. 133-143.
3. Tartibian, Bakhtiar, Behzad Hajizadeh Maleki, and Asghar Abbasi. “The effects of ingestion of omega-3 fatty acids on perceived pain and external symptoms of delayed onset muscle soreness in untrained men.” Clinical Journal of Sport Medicine 19.2 (2009): 115-119.
4. Kris-Etherton, Penny M., William S. Harris, and Lawrence J. Appel. “Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease.” circulation 106.21 (2002): 2747-2757.
5. von Schacky, Clemens. “The role of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease.” Current atherosclerosis reports 5.2 (2003): 139-145.
6. Freemantle, Erika, et al. “Omega-3 fatty acids, energy substrates, and brain function during aging.” Prostaglandins, leukotrienes and essential fatty acids 75.3 (2006): 213-220.
7. Connor, Kip M., et al. “Increased dietary intake of ω-3-polyunsaturated fatty acids reduces pathological retinal angiogenesis.” Nature medicine 13.7 (2007): 868-873.
8. Aktas, Huseyin, and Jose A. Halperin. “Translational regulation of gene expression by ω-3 fatty acids.” The Journal of nutrition 134.9 (2004): 2487S-2491S.
9. Simopoulos, Artemis P. “The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases.” Experimental Biology and Medicine 233.6 (2008): 674-688.
10. Goh, Y. K., et al. “Effect of w3 fatty acid on plasma lipids, cholesterol and lipoprotein fatty acid content in NIDDM patients.” Diabetologia 40.1 (1997): 45-52.
11. Lawson, Larry D., and Bronwyn G. Hughes. “Absorption of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid from fish oil triacylglycerols or fish oil ethyl esters co-ingested with a high-fat meal.” Biochemical and biophysical research communications 156.2 (1988): 960-963.